Strona główna

Kontakt:

Mariola
Drąg-Bylica
12 448-11-47

Data publikacji:

2016-09-26

Aktualizacja:

2016-09-27

Odsłon:

279

Nr informacji:

13439

W Rudzie Kameralnej odsłonięto pomnik ku czci Żołnierzy Niezłomnych


W dniu 18 września 2016 r. w Rudzie Kameralnej odbyła się wyjątkowa uroczystość odsłonięcia pomnika Kapitana Jana Dubaniowskiego „Salwy” i jego Żołnierzy z oddziału NSZ „Żandarmeria”, w której udział wzięła Pani Barbara Nowak Małopolski Kurator Oświaty. W ceremonii uczestniczyli również: córka Kapitana „Salwy” – Pani Maria Dubaniowska-Guzdek, Kapitan Józef Oleksiewicz – ostatni żyjący żołnierz oddziału Kapitana „Salwy”, przedstawiciele władz gminnych, powiatowych i wojewódzkich, delegacja jednostki podhalańskiej, Grupa Rekonstrukcyjna „Żandarmeria” oraz licznie zebrana społeczność lokalna. Nie mogło braknąc także delegacji Uczniów wraz z Wychowawcami reprezentujących: Zespół Szkoły Podstawowej i Gimnazjum oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Paleśnicy, Szkołę Podstawową w Filipowicach, Zespół Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Gwoźdźcu, Szkołę Podstawową w Stróżach.
 
W liście okolicznościowym, odczytanym i złożonym na ręce Pana Dawida Chrobaka Burmistrza Miasta i Gminy Zakliczyn, Pani Kurator podkreśliła, iż święto to stanowi cenną formę lekcji wychowania patriotycznego. Postać Kapitana Jana Dubaniowskiego „Salwy” – jednego z dowódców podziemia antykomunistycznego, który dał heroiczne świadectwo bezkompromisowej miłości do Ojczyzny, jest kluczem do zrozumienia historii walki o Niepodległą Polskę. Współczesne pokolenia z dumą mogą odkrywać przeszłość, identyfikując się z postawami i wyborami dokonywanymi przez bohaterów tej uroczystości. Jednocześnie mogą utrwalać pamięć narodową i wzmacniać więzi emocjonalne z Ojczyzną, budując odpowiedzialność za przyszłość Polski. Ten pomnik jest trwałym świadectwem, że ta ziemia zrodziła synów miłujących Polskę bardziej niż własne życie.
 
 
 

 
W Rudzie Kameralnej odsłonięto pomnik ku czci Żołnierzy Niezłomnych

Projekt i wykonanie: Sebastian Sowiński